Thursday, 11 October 2012


Wildebeest

The wildebeest (plural wildebeest or wildebeests, wildebeesties (juv) ), also called the gnu (play /ˈnuː/ noo or /ˈnjuː/ new)[1] is anantelope of the genus Connochaetes. It is a hooved (ungulate) mammal. Wildebeest is Dutch for "wild beast" or "wild cattle" inAfrikaans (beest = cattle), while Connochaetes derives from the Greek words konnos (beard) and khaite (flowing hair).[2] The name "gnu" originates from the Khoikhoi name for these animals, gnou.
Gnus belong to the family Bovidae, which includes antelopes, cattle, goats, and other even-toed horned ungulates. Connochaetesincludes two species, both native to Africa: the black wildebeest, or white-tailed gnu (C. gnou), and the blue wildebeest, or brindled gnu (C. taurinus). Fossil records suggest these two species diverged about one million years ago, resulting in northern and southern species. The blue wildebeest changed very little from the ancestor species, while the black wildebeest took on more morphological changes to adapt to a habitat of open grassland in the south. Today, the blue wildebeest has five subspecies, while the black wildebeest has no named subspecies.[3] In East Africa, the wildebeest is the most abundant big-game species, both in population and biomass.

Speed
During pursuit, a wildebeest may reach speeds up to 50 mph (80 km/h).

Springbok

The springbok (Afrikaans and Dutch: spring = jump; bok = antelope or goat) (Antidorcas marsupialis) is a medium-sized brown and white gazelle of southwestern Africa.[2] It stands about 70 to 90 cm (28 to 35 in) high. Springbok males weigh between 32 and 48 kg (71 and 110 lb) and the females between 25 and 35 kg (55 and 77 lb). They can reach running speeds extremely up to 97 km/h (60 mph)[3][4]and can leap 4 m[5] (13 feet) into the air and long jump up to 15 m (50 feet).[6]
The specific epithet marsupialis (Latin: marsupium, "pocket") derives from a pocket-like skin flap which extends along the middle of the back from the tail onwards. When the male springbok is showing off his strength to attract a mate, or to ward off predators, he starts off in a stiff-legged trot, jumping up into the air with an arched back every few paces and lifting the flap along his back. Lifting the flap causes the long white hairs under the tail to stand up in a conspicuous fan shape, which in turn emits a strong scent of sweat. This ritual is known as pronking from the Afrikaans meaning to boast or show off.

American Quarter Horse

The American Quarter Horse is an American breed of horse that excels at sprinting short distances. Its name came from its ability to outdistance other breeds of horses in races of a quarter mile or less; some individuals have been clocked at speeds up to 55 mph (88.5 km/h). The American Quarter Horse is the most popular breed in the United States today, and the American Quarter Horse Association is the largest breed registry in the world, with more than 5 million American Quarter Horses registered.
The American Quarter Horse is well known both as a race horse and for its performance in rodeos, horse shows and as a workingranch horse. The compact body of the American Quarter Horse is well-suited to the intricate and speedy maneuvers required in reining,cutting, working cow horse, barrel racing, calf roping, and other western riding events, especially those involving live cattle. The American Quarter Horse is also shown in English disciplines, driving, and many other equestrian activities.

Elk

The elk or wapiti (Cervus canadensis) is one of the largest species of deer in the world, and one of the largest land mammalsin North America and eastern Asia. It was long believed to be a subspecies of the European red deer (Cervus elaphus), but evidence from a 2004 study of the mitochondrial DNA indicates that the two are distinct species.

This animal should not be confused with the larger moose (Alces alces), to which the name "elk" applies in Eurasia. Apart from the moose, the only other member of the deer family to rival the elk in size is the south Asian sambar (Rusa unicolor).
Elk range in forest and forest-edge habitat, feeding on grasses, plants, leaves, and bark. Although native to North America and eastern Asia, they have adapted well to countries where they have been introduced, including Argentina, Australia, and New Zealand. Their great adaptability may threaten endemic species and ecosystems into which they have been introduced.
Male elk have large antlers which are shed each year. Males also engage in ritualized mating behaviors during the rut, including posturing, antler wrestling (sparring), and bugling, a loud series of vocalizations which establishes dominance over other males and attracts females.
Elk are susceptible to a number of infectious diseases, some of which can be transmitted to livestock. Efforts to eliminate infectious diseases from elk populations, largely through vaccination, have had mixed success.
Some cultures revere the elk as a spiritual force. In parts of Asia, antlers and their velvet are used in traditional medicines. Elk are hunted as a game species; the meat is leaner and higher in protein than beef or chicken.

Speed
During pursuit, a elk may reach speeds up to 45 mph (72 km/h).


Coyote


The coyote (US play /kaɪˈoʊtiː/ or /ˈkaɪ.oʊt/, UK /kɔɪˈjoʊteɪ/ or /kɔɪˈjoʊt/;[2] Canis latrans), also known as the American jackal or theprairie wolf, is a species of canine found throughout North and Central America, ranging from Panama in the south, north throughMexico, the United States and Canada. It occurs as far north as Alaska and all but the northernmost portions of Canada.[3]

Currently, 19 subspecies are recognized, with 16 in Canada, Mexico and the United States, and three in Central America.[4] Unlike the related gray wolf, which is Eurasian in origin, evolutionary theory suggests the coyote evolved in North America during thePleistocene epoch 1.81 million years ago (mya)[5] alongside the dire wolf.[6] Although not closely related, the coyote evolved separately to fill roughly the same ecological niche in the Americas that is filled in Eurasia and Africa by the similarly sized jackals. Unlike the wolf, the coyote's range has expanded in the wake of human civilization, and coyotes readily reproduce in metropolitan areas.


Speed


During pursuit, a coyote may reach speeds up to 43 mph (69 km/h), and can jump a distance of over 13 ft (4 m).

Wednesday, 10 October 2012


Chimpanzee


Chimpanzee, sometimes colloquially chimp, is the common name for the two extant species of ape in the genus Pan. The Congo Riverforms the boundary between the native habitats of the two species:[2]
Chimpanzees are members of the Hominidae family, along with gorillas, humans, and orangutans. Chimpanzees split from the human branch of the family about 4 to 6 million years ago. The two chimpanzee species are the closest living relatives to humans, all being members of the Hominini tribe (along with extinct species of Hominina subtribe). Chimpanzees are the only known members of thePanina subtribe. The two Pan species split only about one million years ago

Intelligence


Chimpanzees make tools and use them to acquire foods and for social displays; they have sophisticated hunting strategies requiring cooperation, influence and rank; they are status conscious, manipulative and capable of deception; they can learn to use symbols and understand aspects of human language including some relational syntax, concepts of number and numerical sequence;[30] and they are capable of spontaneous planning for a future state or event

Orangutan


The orangutans are the two exclusively Asian species of extant great apes. Native to Indonesia and Malaysia, orangutans are currently found in only the rainforests of Borneo and Sumatra. Classified in the genus Pongo, orangutans were considered to be one species. However, since 1996, they have been divided into two species: the Bornean orangutan (P. pygmaeus) and the Sumatran orangutan (P. abelii). In addition, the Bornean species is divided into three subspecies. The orangutans are also the only surviving species of the subfamily Ponginae, which also included several other species like Gigantopithecus, the largest known primate. Both species had their genomes sequenced and they appear to have diverged around 400,000 years ago. Orangutans diverged from the rest of the great apes 15.7 to 19.3 mya (million years ago).
Orangutans are the most arboreal great apes and spend most of their time in trees. Their hair is typically reddish-brown, instead of the brown or black hair typical of chimpanzees and gorillas. Males and females differ in size and appearance. Dominant adult males have distinctive cheek pads and produce long calls that attract females and intimidate rivals. Younger males do not have these characteristics and resemble adult females. Orangutans are the most solitary of the great apes, with social bonds occurring primarily between mothers and their dependent offspring, who stay together for the first two years. Fruit is the most important component of an orangutan's diet, however, the apes will also eat vegetation, bark, honey, insects and even bird eggs. They can live over 30 years in both the wild and captivity.
Orangutans are among the most intelligent primates and use a variety of sophisticated tools, also constructing elaborate sleeping nests each night from branches and foliage. The apes have been extensively studied for their learning abilities. There may even be distinctive cultures within populations. Field studies of the apes were pioneered by primatologist Birutė Galdikas. Both orangutan species are considered to be Endangered with the Sumatran orangutan being Critically Endangered. Human activities have caused severe decline in the populations and ranges of both species. Threats to wild orangutan populations include poaching, habitat destruction and the illegal pet trade. There are several conservation and rehabilitation organisations dedicated to the survival of orangutans in the wild.

Intelligence


Orangutans are among the most intelligent primates. Experiments suggest that they can figure out some invisible displacement problems with a representational strategy.[43] In addition, Zoo Atlanta has a touch-screen computer where their two Sumatran orangutans play games. Scientists hope that the data they collect from this will help researchers learn about socializing patterns, such as whether they mimic others or learn behaviour from trial and error, and researchers hope the data can point to new conservation strategies.[44] A 2008 study of two orangutans at the Leipzig Zoo showed that orangutans are the first non-human species documented to use 'calculated reciprocity' which involves weighing the costs and benefits of gift exchanges and keeping track of these over time.[45] Orangutans are very technically adept nest builders, making a new nest each evening in only in 5 to 6 minutes and choosing branches which they know can support their body weight.[46]